Bulguksa Tapınağı
Bir rehber olarak tarihte Silla Krallığının başkentliğini yapmış olan Gyeongju’ya gittiğimde anlatmaktan en çok keyif aldığım yer kesinlikle Bulguksa Tapınağıdır. Hem tarihi hem de mimarisiyle çok etkileyici bir yer.
UNESCO Dünya Miras listesinde bulunan bu tapınak 751 yılında Silla Krallığı döneminde inşa edildi. Kore’nin hem en önemli tarihi ve kültürel simgelerinden biri hem de en eski tapınaklarından biridir. Geleneksel Kore Budizmi’nin temsilcisi olan Jogye tarikatınınım baş tapınaklarından biridir.
Korece, Bul Budist, Guk Ülke, Sa ise tapınak demek. Yani Bulguksa; Budist ülke tapınağı anlamına geliyor.
Kompleks, isminden de anlaşılacağı gibi, Buda diyarını, yani cenneti temsil etmek üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle, üç ana bölge vardır: Birojeon (Vairocana Buda Salonu), Daeungjeon (Büyük Aydınlanma Salonu ve ana tapınak) ve Geungnakjeon (Yüce Mutluluk Salonu). Kiremit çatılı ahşap ve taştan inşa edilen salonların her biri yükseltilmiş bir taş teras üzerine inşa edilmiştir.
Güney Kore’nin Ulusal Hazinesinde yer alan 7 eser burada bulunur: Dabotap ve Seokgatap taş pagodaları, Cheongun-gyo ve Buda’nın 2 altın yaldızlı bronz heykeli.
Dabotap ve Seokgatap Pagodaları
1910 – 1945 yılları arasında süren Japon İstilası sebebi ile bugün Bulguksa’nın orijinal ahşap binaları çoktan kaybolmuş olsa da tapınağın iki adet taş pagodası ayakta kalmayı başardı: Dabotap (Hazineler Pagodası) ve Seokgatap (Gölge Düşürmeyen Pagoda)
Daeungjeon Salonu’nun önünde duran bu taş pagodalar, Kore Budist mimarisinin en eşsiz örneklerindendir.
Dabotap pagodası, Dabo (Çoktan Aydınlığa Ulaşmış) Buda’yı temsil eder. Seokgatap Pagodasından daha karmaşık bir görüntüye sahip. Aynı zamanda 10 Won’luk bozuk paranın üzerinde de resmini görebilirsiniz 🙂
https://whc.unesco.org/en/list/736/
Dört tarafın her birinde kısa bir merdivenle erişilen sütunlu bir pavyonu olan kare bir tabana sahiptir. Pavyon bir zamanlar Buda’nın bir heykeline ev sahipliği yapmış olabilir ve batı merdivenlerinin tepesinde, başlangıçta diğer üç merdivende tekrarlanmış olabilecek bir tasarım olan taş bir aslan vardır. Üstte, bambu sapları şeklinde sütunlara sahip çok sayıda sekizgen seviye ve ardından üstte dairesel, çiçek şeklinde katmanlar vardır. Batı tarafındaki ve Sakyamuni Buda’yı temsil eden Seokgatap daha basit bir yapıdır ve büyük bir kare tabana ve ardından ince bir sivri uçla tepesinde üç belirgin kare seviyeye sahiptir. 1966 yılında Seokgatap pagodasının etrafında yapılan kazı, dünyanın en eski tahta baskı belgesi olan Dharani sutrasının bir kopyasını içeren bir sarira (kutu) ortaya çıkardı.
Tapınak kompleksinin ahşap binalarının çoğu, ne yazık ki, Imjin Savaşları (1592-8 CE) olarak bilinen Japon istilaları sırasında yıkıldı. Yüzyıllar boyunca, çoğunlukla eski açıklamalara dayanarak restorasyonlar yapıldı, ancak kompleks orijinalinden çok daha küçüktür. İki pagoda ve iki köprü, Kore’nin resmi Ulusal Hazineleri listesinde yer almaktadır.